Thursday, June 26, 2008

Aminah Awang Amat Bukan Perisik

Hari ini kali ketiga saya bertemu Ismaliza. Setelah foto shoot dijalankan kelmarin, saya benar-benar yakin yang dia adalah Aminah Awang Amat, penari istana yang terjerumus menjadi penari joget dan kemudiannya menjadi perempuan simpinan perisik Jepun dan pegawai kolonial Inggeris.
Setelah latihan membaca pertama, saya mengambil keputusan untuk mengubah skrip asal yang ditulis. kali ini ianya benar2 untuk Ismaliza dan dia sudah pun menyinar bersama watak Aminah Awang Amat.

Tuesday, June 24, 2008

Mencari Aminah!


Saya berdebar-debar menunggu jawapan dari Ismaliza. Sudah dua hari saya memberikan skrip Gebu Gembira kepada dia bersama 5 filem2 terpilih yang mungkin dapat membantu dia melihat period, semangat seorang wanita yang teraniya serta kekuatannya seperti Good German, La Vien Rose, Lust and Caution, White Countess, dan Yellow. Sekarang ini saya juga sedang mencari muzik2 yang sesuai dengan period dan feel yang sesuai, saya temui Aviator yang dilakonkon oleh Leornado Dicaprio, kisah yang berlaku dalam period yang sama.

Tapi sebenarnya saya sudah membayangkan Ismaliza dalam watak tersebut. Saya juga sedang merancang untuk memotong sesetengah dialog dan menambah dialog lain yang lebih tercipta untuk Ismaliza, walaupun skrip itu pada asalnya ditulis berasaskan pelakon dan pengarah terkenal, Rohani Yusuf dan kemudiannya Tania. Saya tidak mahu Ismaliza menjadi pelakon ketiga, sebaliknya pelakon yang memang benar2 dipilih kerana ini.

Ini adalah hikmah, blessing in disguise! dialah sebenarnya yang harus ditemui!