Saturday, August 09, 2008

KL Fringe Festival Selesai

Saya nak mengucapkan ribuan dan jutaan terima kasih kepada Fathullah Lokman (www.facebook.com/ fathullah lokman) kerana telah dengan jayanya menkuratorkan "Organised Musical Chaos"(asalnya Mural Jam "Bahasa Jiwa Bangsa") himpunan 4 kumpulan band unplugged termasuk Fatullistiwa. Terima kasih juga saudara Rafik yang saya kenal dari MASKARA di Pena dan gengnya - Sinaganaga dan SMZakir. Terima kasih Aida Redza (www.aidaredza.blogspot.com) yang datang untuk menyerikan majlis. Memanglah asalnya kita rancang2 nak jamming, tapi rasanya malam tu macam ada sesuatu. Saya pun tak nak paksa Aida. Saya tahu dia datang kerana nak support. Kalau nak bayar dia perform sakan pulak kena. Tapi yang penting dia sudi datang. Saya berterima kasih sangat. begitu juga dengan teman-teman lain yang sudi datang, Mislina & Associate, Hariry, Pak Man, ada juga sokongan moral.Terima kasih Wahab Hamzah dan Harun kerana memberikan sokongan. Memanglah kita tak boleh berharap sangat dengan malam 8808 tu sebab, nak belawan dengan kuasa dunia China yang ada Olimpics Beijing kat tv. Apa lagi dengan event2 lain kat KL ni, katanya ada gig jugak malam tu, ada baca puisi, ada stand-up komidi dan mcm2 lagi. Tapi yang frust sikit tu kawan2 fringe yang lain yang sama2 buat persembahan pun tak boleh datang. Malam tu sebenarnya malam untuk kita semua, kalau ada salah silap, atau apa2 saja. Selesai persembahan jam 10.30. Semua orang belah, tinggallah saya terkontang-kontang kat situ, aneh jugak, nak kena kemas barang-barang dan buang sampah). Orang audio pun terus mintak duit malam tu juga, dah tak nak jumpa dah!!! (atau sibuk sebab ada banyak acara, atau nak balik tengok olympics).

Saya tak tidur malam tu actually, sampai ke pagi, nasib baik ada Grey's Anatomy musim kedua dan ketiga yang belum ditonton. Tapi sebenarnya saya nak lari dari memikirkan soal seni kat Malaysia(bukannya saya ni ada apa2 dlm seni kat Malaysia) termasuk penglibatan seni saya kat Malaysia, tentang seni dan wang, seni dan politik, seni dan festival, seni dan media massa, seni dan orang awam, seni dan orang2 seni sendiri.

Saya harus mulai berfikir, ke mana arah seni saya dan tujuan saya berkesenian!

Tuesday, August 05, 2008

Teater Jalanan, Teater Pentas, Teater Universiti, Teater Kampung & Teater Dewanserbaguna

Alhamdulillah bertemu lagi kita. Rupanya ada juga orang yang baca blog yang tak seberapa nih, alhamdulillah syukur ke hadrat Allah (Bersyukur juga aku rupanya!).

Terima kasih Ryan, mungkin dari Stefani, Vitamin dari Uitm dan Sulaiman Haji Shuhaimi (aku pernah kenal dengan orang yang namanya Shuhaimi Hj.Sulaiman, tapi dia bukan orang teater, tapi mungkin aku yang tak tahu!) yang mungkin seorang penggiat teater. Terima kasih Encik Sulaiman kerana informasi. Mungkin itulah gunanya ada blog ni,, selain boleh berekspresi menulis, kita juga boleh mencari maklumat2 dari orang lain yang lebih tahu tentang sesuatu hal, research jugalah katakan. makanya blog boleh dikatakan suatu bentuk baru untuk membuat kajian, cuma ianya berbentuk random dan terlalu teratur. Apalagi kalau ada chat box, lebih cepat dan direct pantulannya. Cuma yang lemah sikit tu, chat box dan komen-komen yang dilemparkan ada juga berbentuk personal yang seharusnya tak masuk kat situ, tapi yang namanya manusia, selalulah ada yang begitu. Saya juga mungkin kadang2 ada begitu, walaupun cuba sedaya upaya untuk tidak bersifat personal. Mungkin itulah sebabnya ramai orang tidak meletakkan chat box atau komentar-komentarnya ditapis dulu. Yang tak sedapnya ramai penulis komentar yang tak berani tampil diri, bak kata Vitamin "Baling Batu Sembunyi Tangan". Apapun saya tahun yang saya baru belajar berteater, baru duapuluh tahun. Itupun lebih kepada teater tari. Dan sebelum ini lebih bergiat dalam teater dalam bangunan teater. Saya sendiri baru saja membawa persembahan teater ke luar teater sewaktu berada di Kuching. Dulunya saya tubuhkan bersama kawan-kawan di sana seperti Salbiah, Wen, Bidari dll dengan nama Teater Haus yang bermain dengan dua makna haus, kehausan teater dan satu lagi perkataan Jerman untuk rumah iaitu Haus. Sewaktu saya pindah dari Kuching ke Bangkok, nama tersebut telah diambilalih oleh salah seorang pelajar saya, adik kepada kawan saya Bidari. Oh  sekarang saya ingat namanya, Shuhaimi. UNIMAS ambik dia masuk bidang teater kerana melihatkan latarbelakang penglibatan keluarganya di dalam bidang seni di Kuching. Harap-harap dia berjaya! Harapnya dia memajukan Teater Haus di Kuching. Yang peliknya, kebenaran untuk menggunakan nama tersebut tidak pernah diminta, tapi saya tak kisah. Halalkan.

Saya sedar kegiatan berteater di Malaysia ni memang banyak dan ada banyak jenis, itu kena satu research yg lengkap. Lagipun rugilah nak tulis kat sini, boleh buat satu buku, kat sini pun ruangnya sempit. Kita juga boleh melihat teater di Malaysia dengan melihat kepada negeri-negeri. Tapi yang selalunya ada timbul kat Malaysia ni adalah kumpulan amatur yang timbul musim Pekan Teater, skrang ni Festival Teater. Inilah yang sering ditulis oleh penulis2 di majalah pentas dan dewan budaya, nanti saya kena rujukan nama plak, terbaru saya baca tulisan Saberi Mohd zain di DB dan Sutung Umar RS di Pentas. Jadi tulisan saya pun tak original, cuma inikan bukan tulisan ilmiah. Saya pasti banyak lagi kumpulan teater yang aktif menjalankan aktiviti teater jalanan, kampung, universiti, sebaguna dan macam2 pentas yang dipilih. Dan mungkin kegiatan mereka ini tidak terlalu menonjol, mungkin kerana mereka sendiri tak ingin diketahui, atau memang tidak mendapat publisiti. Jadi apabila kita hanya menyebut sekadar nama2 yang selalu terdengar, janganlah marah pulak. Saya sendiri pun tak masuk surat khabar ke radio, apalagi suratkhabar Inggeris atau radio, jauh sekali tv. Maka itulah saya buat blog. Tapi kalau saudara menyembunyikan kaitan nama saudara dengan blok saudari, macamana orang nak tahu. Saya banyak menemui perkara2 baru melalui blog. terbaru saya bertemu dengan grup dari Penang, yang nyata sekali melakukan kegiatan berteater di negeri, tapi kita kat KL tak tahu sebab tak masuk surat khabar. Itu bukan salah kita. Itu memang seratkhabar Malaysia ni sukakan gosip hiburan. Atau memang saya sendiri pun tak baca surat khabar, terutama sejak dua menjak ni. Cuma baca hari minggu saja, lagipun tak ada masa sebab banyak sangat nak buat benda, terutama nak kerja dan berteater.

Kalau dalam bahasa latin setiap persembahan tu dah dipanggil teater, bukan hanya yang berada di dalam panggung. Dulupun di zaman greek teater tu kat luat, open air teater, amphitheater. Orang melayu sendiri dulunya berteater di pasar di khalayak ramai, begitu juga dengan teater Inggeris. Jadi bagi saya istilah teater tu adalah persembahan, bukan bangunannya dan bukan kerana ianya berdrama dan berdialog. Tari juga adalah berteater. Apa lagi skarang ini persembahan sudah bercampur gaul antara teater, drama, tari, muzik, muzikal, pantomin dsb. Malah sudah ujud pula persembahan yang mereka namakan "Performance", bukankan performance Art, itu lain lagi. jadi di abad ini di era post-postmodenism, ujud pula kepelbagaian baru yang bertindih dan berbauh segalanya. Ini yang membuatnya menarik!

Saya cuma tinggal di Kuala Lumpur dan memang banyak menonton, tapi cuma dipanggung2. Sekarang juga sudah mulai lagi persembahan2 yang dinamakan "Site Specific", tapi mungkin tak banyak sangat di Malaysia, tapi adalah. Tapi kalau persembahan2 ini tak dijadualkan, susahlah untuk penonton nak tengok, itulah sebabnya kita coba adakan www.kakiseni.com. Itupun mereka tak terlayan kerana kebanyak teater Melayu berlaku secara sponsoan dan tiba dan tidak dihantar untuk dijadualkan. Saya sendiri berharap ada organisasi melayu sendiri yang menyenaraikan aktiviti ini. Itu pun rasa takkan jadi kalau khalayak teater sendiri tak berkerjasama.

Maka itulah.....


Monday, August 04, 2008

TANAH SERENDAH SEKEBUN BUNGA

Lirik Pembuka Panggung Untuk Teater Tari Tanah Serendah Sekebun Bunga


 

Tanah Serendah Sekebun Bunga

Lapang luas tulangnya bergunung

Pinggirnya Laut Andaman dan China Selatan

Langkasuka negri Anak Raja Naga

Kerajaan Melayu lama yang agung

Hilang tanda luput cerita dari ingatan

 

Lembah Emas yang tiada sempadan

Ligor di utara Singgahpura di selatan

Langkawi di barat Tioman di Timur

Tanah Merah tempat raja bersemayam

Jauh di ulu sungai nun di daratan

Bertembokkan gunung agar makmur

 

Tanah Serendah Sekebun Bunga

Negri perumpama lagenda Melayu

Zaman berzaman terus dipuja

Asalnya taman kesukaan baginda

Raja Putri Mas Chayam dirgahayu

Bergelar Che Siti yang pertama

 

Raja pemerintah abad ke tujuh

Raja perempuan disegani semua

Pedagang Parsi ke Maharaja China

Kaya emas bersaing Raja Sri Wijaya

Bergabung bergelar Sri Wijaya Mala

Berkhabar sampai telinga Sri Mahraja

 

       Che Siti Mas Chayam punya cerita

Bersemayam di Gunung Cinta Wangsa

Abad yang lama ampunya sejarahnya

Che Siti unggul lambang putri raja

Keturunan Kerajaan Funan di Kemboja

Sebelum Champa sebelum Chenla

 

Tanah Serendah Sekebun Bunga

Cerita ceriti rampai Melayu Lama

Berakar umbi dalam titih silah

Raja berjalan ke pelusuk Negara

Supaya negeri adil saksama

Rakyat jelata bersatu tak berpisah

 

Dalam igau mimpi Sang Rajuna

Bertemu Puteri Zubaidah Champa

Bersama Ratu Laut Selatan dari Jawa

Mengkhabarkan negeri dalam bahaya

Langkasuka dan Sekebun Bunga

Diserang musuh ditimpa bencana

 

 

 

 

 

 

Terbakar hangus kota dan desa

Gelimpang tubuh bertakung darah

Menjadi jarak padang tekukur

Diserang musuh garang dari utara

Ditakuk ditetak pahlawan gagah

Angkatan Langkasuka bergalah ber undur

 

Langit gelap ribut puting beliung

Sungai bergelombng tebing rapuh terjunam

Bencana kedua menimpa Negara

Tak kira musuh selamat tak seorang

Di telan beliung kota terbenam

Tenggelam hanyut hilang ke muara

 

Itulah kisah Hikayat Langkasuka

Yang hilang negerinya entah kemana

Menjadi kota terbenam di tasik

Tempat bersemadi si naga-naga

Itulah cerita yang jadi  lagenda

Dilagu dinyanyi menjadi asyik

 

Tanah Serendah Sekebun Bunga

Bencana mimpi menjadi nyata

Igauan Sang Rajuna yang setia

Kalau sudah bagai dikata

Tiada upaya usaha sang raja

Takdir Illahi kitalah yang terima

 

Zulkifli bin-haji Mohamad, KL, 2003

Sajak: Aku Binatang jalang, karya Zulkifli Mohamad

AKU BINATANG JALANG

(Terpancar dari antologi Chairil Anwar 1943)

 

Aku Binatang Jalang, Yang hatinya membatu

Seperti gunung  kering, Yang tiada seurat rumput

Yang mulutnya pahit hempedu, Hembusannya berapi

Membara membakar, hangus !

Yang lidahnya terjelir-jelir, Bisanya ular tujuh lautan, Membelit sang durjana, hancurlah!

 

Aku Binatang Jalang, Yang kepalanya keras

Berpusar-pusar dalam rambutnya, Terkatup telinganya

Durhakalah !

Yang tangannya panjang, Mencuri merampas

Segala yang nyata, Berpinar di mata, Kehormatan, Harta

 

Aku Binatang Jalang, Yang penyakit hatinya, tebal

Busuk baunya, Dengki, hasad hatinya, Mati jiwanya, Liar nafsunya,

Serakah !

Menceroboh, lobang  anak-anak kecil dan siapa saja

Yang liar ganas, Memukul membelasah, Isteri dan anak tak berdosa

 

Aku Binatang Jalang, Yang hanya inginkan

Hatijiwanya membuai terbang melayang

Dalam ghairah shahdu, Dari yang beku, yang cair dan  yang berasap

Yang boleh melupakan, Segala kekusutan

Yang membelenggu, Walau pedihnya, Tak pergi pergi

 

Aku Binatang Jalang, Yang rakus pada harta

Yang dikikis dikaut dari yang tak berdaya

Seperti ingin membawanya, Terus bahagia ke lubang kubur

Di mana zakatnya, di mana sedekahnya, derma ? prihatin ?

Ahh…Penipuan, Rasuah!

 

Aku Binatang Jalang, Yang bermuka-muka

Macam talam, Yang dua mukanya

Yang manis mulutnya masam duburnya

Yang menghantuk kepala manusia lain

Lalu ketawa hahahahahaha!

 

Aku Binatang Jalang, Yang membunuh,

Menggugur, Membuang anaknya

Yang kabur rabun buta, Yang tak terpandang darah ditangannya

Berlumuran merah

Menitik tik…tik!

 

 

 

Aku Binatang Jalang, Yang disumpah menjadi raksasa

Yang menjadi lanun di Selat Melaka, Yang menjadi raja bersiong di Langkasuka

Yang meracun di air, Meludah di mana-mana

Membuang merata-rata, Tak salah katanya

Tak reti adat, Tak reti baso!

 

Aku Binatang Jalang, Pukullah aku

Hukumlah aku, Deralah aku

Garilah aku, Rejamlah aku biar mati, Biar

Walau yang berkeliaran lainnya, Adalah sama

Binatang jalang !

 

Astaghfirullahalazim, Astaghfirullahalazim, Astaghfirullahalazim

Ashaduanlaillahaillallah, Waashaduannamuhammadarasullullah

Aku ini Binatang Jalang, Dari Jenis yang terbuang

Aku ingin hidup lagi, Jadilah aku manusia mulia,

Ya Allah!

 

 

Zulkifli Mohamad, Kuala Lumpur, 31 Ogos 2004

Adakah Lagi Bersanggar Teater Di Malaysia? KL?

Kadang2 sedih jugak tengok teater Melayu ni, kata banyak orang, dulu ada Teater Anak Alam, lepas tuh dah jadi KBN kemudiannya Panggung Negara dan skrang ASWARA(sebelumnya ASK). Jadi tapaknya berkramatlah. Cuma kalau dulu ia lebih bersifat aktivism, skrang lebih bersifat projekism! Yang selalu cite pasal kegemilangan begini termasuklah Sutung Umar RS di majalah Pentas keluaran IB. 

Cerita pinggir: Aku dulu suka makan sotong. Masa kecik dulupun aku suka makan sotong kering yang dibakar kemudiannya digiling dengan mesin besi, antik tu(parents aku simpan lama kat bawah gerai dirumah, gerai tu pelataian, itulah lantai papan, tapi dah kena jual, sebab adik beradik dok berebut2 heheheh). Satu lagi sotong yang aku suka ialah ketupat sotong, ini rasanya cuma ada kat Kelantan. 

 Alfatihah untuk S.Othman kelantan, aku baru dengar khabar dia meninggal. Nanti nak kena baca karya-karya allahyarham. Aku nih kurang nak membaca karya novel, tak ada masa yang banyak, apa lagi nak tonton berbagai cerita kat dvd dan nak blogging lagi. tak ada masa babe!

Rasanya skrang ni yang ada aktivism teater yang hidup tu cuma STEFANI kat KL (walaupun bunyinya macam Itali, tapi sebenarnya Sanggar Teater fauziah Nawi, kenapa tidak SangTewi? bunyi macam Sang Dewi, eh lupa tu orang punya nama, kenapa sibok plak!) Tapi itulah grup yang aktif rasanya. Kata ada juga Ladin yang buat teater kanak2, tapi aku tak tahun sangat. . Mereka ni katanya dapat guna space kat DBP lama. Bagus jugak. 

Cakap pasal tu, DBP tu ada satu bangunan untuk digunakan untuk kegiatan tersebut, tetapi kenapa tak boleh guna, katanya tak selamatla macam2. Tapi masih ada jaga dan masih ada orang naik sembahyang, selamatlah, cuma lif aje yang turun naik sendiri, tapi tak ada hantu kot, cuma lif rosak!!! Tapi cite hantu dlm lif pun dah ada org buat kat Korea ke Thailand!

Eh, aku ni menulis merapu, macam ada adrenaline rush pulak.......

Aku nih teringin juga nak grup macam fauziah nawi tu, tapi dia dah establish, dia banyak undangan berlakon dalam astro dan akademi fantasia. Aku hampeh, kalau tak buat fringe festival, tak ada peluang kat mana2. Dapatlah buat satu cite Gebu Gembira, itupun tak boleh tumpukan sepenuhnya, sebab lari sana sini, nak cari duit, tapi tak dapat, cari publisiti dan menguruskan artis2 (bukan senang babe, walaupun ada banyaknya yang local je dan tak perlu urus visa dsb). Aku ni teringin juga nak space macam Ramli Ibrahim kat sutra kat Titiwangsa tu, tapi taklah macam tu, tu besar sangat ideanya. Tapi mungkin satu hari bole gak!