Tuesday, July 15, 2008

Komen dari Deenasour

1. Monodrama :: GEBU GEMBIRA

Gebu gembira, mempersembahkan gabungan bentuk2 gerak tari dan ekspresi tubuh dan dialog naratif dalam penceritaannya…di lihat dari drama ini, deen merasakan penulis skrip seorang penggemar bidang tarian..benar?

Yang tersuratnya, Gebu gembira, menceritakan tentang seorang wanita, Aminah yang bekerja sebagai penari. Berkenala dengan seorang pegawai askar Jepun yang berpegang pada slogan Asia untuk Asia! Kirannya Aminah merupakan kekasih kepada pegawai askar Jepun itu. Akan tetapi percintaan mereka berakhir apabila hidup pegawai itu bernoktah di tali gantung. membunuh diri. Kemudian berkenalan pula dengan seorang pegawai Inggeris. Berkasih dan berasmara tetapi kemudian berakhir dengan pembunuhan!! Aminah membunuh kekasihnya itu dengan pistol peninggalan kekasih lamanya, pegawai askar Jepun. Lalu dipenjara!! di penjara kerana dianggap membunuh pegawai Inggeris atas dasar nafsu dan cemburu. Bukan atas dasar merdeka dan cinta negara!!

Tersirat disebalik watak

  1. Watak pegawai Jepun yang berpegang kepada Asia untuk Asia yang sebenarnya ingin benar2 membantu tanah melayu akhirnya membunuh diri setelah merasakan gagal menyempurnakan slogan itu!! disebalik watak dan perwatakan ini, deen melihat penulis cuba menyampaikan mesej bahawa orang Asia atau warga serumpun kita ini sebenarnya boleh dipercayai!! setia!! Selain babak itu, pada pertengahan cerita, Aminah ada menceritakan bahawa pegawai Jepun itu tidak pernah melakukan zina ke atasnya sebaliknya hanya sekadar melayan nafsunya seorang diri atau bahasa lembutnya, lelaki itu menikahi tangannya sendiri…bahasa kasarnya “melancap” oops~ di sini deen rasakan penulis ingin mengangkat watak atau kumpulan ini pada satu tahap yang tinggi atas dasar kemanusiaan watak ini.
  2. berbanding watak pegawai Inggeris yang mencintai Aminah. Dengan melayani Aminah sebaik mungkin, termasuklah berasmara dana di atas ranjang seperi suami isteri. Walau sebenarnya pegawai itu telah mempunyai isteri yang akhirnya diketahui Aminah. penulis membawa watak ini sebagai perbandingan dengan watak pegawai Jepun, maka penonton dapat menilai dan menterjemah mesej yang ingin disampaikan. Tidak setia, penipu dan membuat sesuatu atas kepentingan nafsu! itulah perwatakan yang didokong oleh watak ini.
  3. watak Aminah pula seorang wanita MElayu. Seorang penari. Watak yang deen rasa agak klise dalam teater2 atau drama2 melayu….seorang perempuan yang berlakon dalam era-era sebelum merdeka, semestinya penari…argh agak klise!! PErwatakan Aminah ini juga deen merasakan agak sama dengan watak dalam teater2 berunsur nasionlisme dan patriotik lain iaitu perempuan yang mudah untuk dibeli dengan nafsu!! mudah di tipu…lepas di tipu baru tersedar….bila tersedar, pun hanya seketika…tapi sebenarnya, jika di amati, watak ini mewakili sebahagian besar perangai orang Melayu!!!

Yang Korang perlu tahu :

  • monodrama ini adalah hasil Dr.Zulkifli
  • deen merasakan monodrama yang dipaparkan agak klise, sebab deen merasakan tema dan persoalannya sering menjadi tunjang teater dan drama yang pernah dipersembahkan ditempat2 lain..mengenai kaum wanita, penari, penindasan,orang inggeris yang jahat, jepun yang kejam….ado2..
  • persembahan? Ya, agak menari apabila pendukung drama ini boleh menari dengan baik dan menyanyi dengan suara yang lunak merdu di tambah dengan dialog dalam dialek pantai timur yang sedikit mencuit hati…
  • deen bagi 3 bintang daripada 5 untuk persembahan monodrama ini!!

Sunday, July 13, 2008

6 Monolog - Segmen Tolong Nyalakan Lampu

Mementaskan karya baru adalah sesuatu yang menggerunkan, apalagi bila kita menampilkan 6 buah karya baru. Terutamanya untuk saya sendiri, yang hanya baru kali kedua menulis skrip monolog dan sekaligus menjadi penganjur 6 mono and festival secara keseluruhan. Apalagi bila saya juga terpaksa berkerja mencari dana dan membuat publisiti. Ianya suatu tanggungjawab yang amat berat, apalagi dikala kita tidak mempunyai sebarang support. Walaupun begitu kita bertuah kerana diberikan tempat di Dewan Bahasa dan Pustaka secara percuma, En.Wahab coba memberikan apa yang termampu. Terima kasih Wahab! Bak kata Sabri Yunos, kalau Wahab cuti atau tak sihat, agaknya apa akan terjadi kepada kegiatan berteater! Walaup[un begitu kita masih berharap yang DBP dapat membantu dengan lebih baik di tahun hadapan, dan takada pulak program lain yang overlap. Pun begitu dah ada venue lain juga yang berminat dengan KL Fringe Festival.