Friday, October 09, 2009

Mak Yong Class, Improv Jam and Dance Shoot on VDO

Sejak beberapa minggu yang lalu akau mula buat dance jamming session dengan Wendy Rogers, visiting profesor dari UCR tu yang skrang ni kat ASWARA, but she is leaving soon, end of this month I think, at least dia ada kat sini selamat 4 bulan. Kelas pertama kita, aku ajak Primadona & Guru Mak Yong, Fatimah Abdullah, we were planning to do something with 3 of us, lepas kelas Mengadap Rebab, Wendy tunjuk tarian yang dia buat for aswara show, cuma dia menari sorang2, terguling2 atas lantai studio tu. Aku tak tahu apalah yang ada dalam kepala Fatimah, yelah org yang datang dari budaya dan tari yang beza. Lepas tu akau ambik keputusan pilih satu cerita Mak Yong "Raja Tangkai Hati" dan pilih satu scene, dimana anak raja memintak ibunya mengambil bunga di dalam laut, supaya kita semua ada watak, aku wendy dan fatimah. so bolehlah kita berimprovisasi, walaupun wendy tidak biasa dengan cerita/ naratif, lebih kepada abstract expression, tapi untuk memudahkan fatimah. Pada minggu kedua hanya ada aku dan fatimah, so wendy mintak aku tunjuk dia satu tari, dan aku pilih tari asyik yang ada elemen2 bunga2 yang beza. Ternyata dia juga dah dengar pasal bunga dari guru silat, azy, yang juga menyebut pasal bunga.

bersambung.....nak gi buang air plak

1 comment:

Vitamin said...

mana sambungannya... nak tau gak prosesnya...